ΕΓΡΑΨΑΝ


Advertisements
Comments
23 Responses to “ΕΓΡΑΨΑΝ”
 1. ΙσοτηταEquality says:

  *
  Βελτσος. Χρεωμενοι στη ζωη – http://is.gd/1rbgEd
  *
  Λυγερος. Μεταμοντέρνα αποικία – http://is.gd/mz4Hik

 2. ΙσοτηταEquality says:

  ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ – http://is.gd/EGiC07

   «…αν τουλάχιστον βλέπουμε την κρίση ως κρίση ενός ολόκληρου πολιτισμού, η δεσπόζουσα παράμετρος είναι ανθρωπολογική. Οι κοινωνικές, θρησκευτικές, τεχνολογικές κ.ά. συνθήκες που συνέρρευσαν εκεί, γύρω στον 16ο-17ο αιώνα, δημιούργησαν έναν κτητικό και υπολογιστικό ανθρώπινο τύπο που έχει μεταθέσει την άμεση επιδίωξη της απόλαυσης, της χαράς, της αυθόρμητης συντροφικότητας στη νοσηρή επιδίωξη του κέρδους (που κι αυτό είναι στην υπηρεσία μιας ακόμη πιο νοσηρής επιδίωξης κυριαρχίας, πάνω στους άλλους ανθρώπους και στη φύση).
   Γεννήθηκε κυριολεκτικά ένα τέρας που αναπαράγεται απεριόριστα γύρω μας και μέσα μας, και έχει αποκρυσταλλωθεί στην αντικειμενική δομή τού συστήματος παραγωγής, αυτού που ονομάζουμε καπιταλισμό, το οποίο με τη σειρά του συνυποθέτει αυταρχικές πολιτικές μορφές διαχείρισης (την ίδια τη μορφή-κράτος) που αναπαράγουν και διευρύνουν συνεχώς την ετερονομία, την καθυπόταξη των ανθρώπων εν πρώτοις στους διαχειριστές της παραγωγικής μηχανής, που είναι με τη σειρά τους όμως και οι ίδιοι υποταγμένοι στην αυτόνομη κίνηση της μηχανής, η οποία δεν έχει πλέον κανέναν ανθρώπινο σκοπό: μοναδικός σκοπός του καπιταλισμού είναι η αυτοαξιοποίηση και η συνεχής επέκταση του κεφαλαίου – με οιοδήποτε ανθρώπινο και περιβαλλοντολογικό τίμημα.
   Πόσο θα το αφήσουμε αυτό να συνεχίζεται; Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο ζωτικό πράγμα όσο οι μορφές παραγωγής, από τις οποίες εξαρτάται η ίδια η ζωή μιας κοινωνίας, να ελέγχονται από ένα τόσο διαστροφικό κίνητρο όσο η επιδίωξη του κέρδους; Και πώς θα εξαφανίσουμε από το πρόσωπο της γης αυτό τον ανθρωπολογικό τύπο που αντιλαμβάνεται ως ατομικό του συμφέρον την εξόντωση όσο το δυνατόν περισσότερων άλλων όντων στον πλανήτη; […] »
 3. ΙσοτηταEquality says:

  Σ. Λυγερος – is.gd/4Serc2

   «…το ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην άρχουσα τάξη και στη μικρομεσαία θάλασσα… συνοψίζεται στο εξής μήνυμα που εξέπεμπε η άρχουσα τάξη: ‘‘Μην ασχολείστε με τα χρυσοφόρα παιχνίδια διαπλοκής …στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας, και το πολιτικό σύστημα θα κάνει τα στραβά μάτια για τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους μικρομεσαίους για την αυθαίρετη δόμηση και για διάφορα άλλα ανομικά φαινόμενα.’’ Όταν ακυρώθηκε αυτό το ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο, συμπαρέσυρε… το πολιτικό σύστημα που στηρίχθηκε στον δικομματισμό…
   …Η άρχουσα τάξη νόμιζε ότι οι δανειστές θα βάλουν χέρι μόνο στη δημόσια περιουσία. Τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει ότι θα βάλουν χέρι και στις εξασθενημένες από την ύφεση ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η εσωτερική υποτίμηση, την οποία τόσο ύμνησαν, έχει κι αυτή τη διάσταση. Οι δανειστές θα βάλουν χέρι και στις τράπεζες και μέσω των τραπεζών θα ελέγξουν και τα media. Τέρμα οι προνομιακές δανειοδοτήσεις…
   …Η ολιγαρχία του χρήματος προσπαθεί να “κινεζοποιήσει” την Ευρώπη, να καταλύσει το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο και το Κοινωνικό Κράτος. Η αρχή έγινε από τον πιο αδύναμο κρίκο, την Ελλάδα, την οποία έχουν μετατρέψει σε πειραματόζωο…Το σήμερα της Ελλάδας είναι το αύριο των άλλων κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και το μεθαύριο των κοινωνιών του ευρωπαϊκού πυρήνα…»
 4. ΙσοτηταEquality says:

  Νικόλας Σεβαστάκης:

   «…Οι πραγματικά πλούσιοι έχουν κάνει απόσχιση από κάθε συμβόλαιο και η μεσαία τάξη, αυτό το αρχαίο φιλελεύθερο όνειρο, δεν μπορεί πια να στηρίξει τους μύθους που έπλασαν για αυτήν οι μεταπολεμικές κοινωνιολογίες της αφθονίας… § Η ωμότητα επιστρέφει… ως κυνικός ωφελιμισμός και κοινωνικός δαρβινισμός. Το σέρβις των κουρασμένων μηχανών προϋποθέτει τη βίαιη ή κλιμακωτή έξωση όλων όσων δεν ανταποκρίνονται στις πολλαπλές δοκιμασίες αντοχής και στα αλλεπάλληλα τεστ αξιοπιστίας… § …η κριτική στα οικονομικά της νεοφιλελεύθερης λιτότητας φαντάζει λειψή …αν…δεν θέτει στο στόχαστρο τον ίδιον τον «ορθολογικό» μύθο της αξιοκρατίας και το τοτέμ του ανταγωνισμού, αν δεν αμφισβητεί τη ρητορική των ικανών και των αρίστων… § …η ισότητα και η ελευθερία προέχουν έναντι όλων των «ικανοτήτων» και των «προσόντων»…» http://goo.gl/8nvKn

   «…Ο καπιταλισμος δεν ειναι απλως η ατελειωτη συσσωρευση για τη συσσωρευση, η συνεχης επανασταση της παραγωγης, του εμποριου, του χρηματος και της καταναλωσης. Ενσαρκωνει μια καινουρια κοινωνικη φαντασιακη σημασια: την απεριοριστη επεκταση της ‘‘ορθολογικης κυριαρχιας’’.(…) Τα παντα καλουνται ενωπιον του δικαστηριου του (παραγωγικου) Λογου και πρεπει να αποδειξουν το δικαιωμα υπαρξεως τους βασει του κριτηριου της απεριοριστης επεκτασης της ‘‘ορθολογικης κυριαρχιας’’…» Καστοριαδης http://goo.gl/RyHQk

  Δες: ΟΙ ΔΟΛΑΡΙΟΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ‘‘ΜΝΗΜΟΝΙΑ’’ http://goo.gl/5hmt6

 5. ΙσοτηταEquality says:

  [Τα παιδιά της γαλαρίας – Τεύχος 15. σελ.13-14] – http://is.gd/Lmm4gA

   …Η πολιτική επιλογή για την όξυνση της «κρίσης του χρέους» έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για το κεφάλαιο: το φόβητρο της χρεοκοπίας γίνεται ένα χρήσιμο εργαλείο για ένα νέο κύκλο βίαιης πρωταρχικής συσσώρευσης, κατά τρόπο ανάλογο με ό,τι συνέβη στις χώρες της περιφέρειας τις προηγούμενες δεκαετίες.

   Στις χώρες της περιφέρειας η διαδικασία πρωταρχικής συσσώρευσης παίρνει τη μορφή ανοιχτής λεηλασίας: περίφραξη των κοινοτικών γαιών και των υδάτινων πόρων· λεηλασία των πρώτων υλών και των φυσικών πόρων που έχουν ως αποτέλεσμα την αποκοπή εκατομμυρίων ανθρώπων από τα μέσα παραγωγής και διαβίωσης και τη δημιουργία νέων, φτηνότερων και δια θέσιμων προς εκμετάλλευση προλεταριακών πληθυσμών.

   Στη Δύση παίρνει τη μορφή μιας απόπειρας για την ολοκληρωτική ενσωμάτωση των σχετικά αποεμπορευματοποιημένων μορφών κοινωνικής αναπαραγωγής στην καπιταλιστική αξιοποίηση καθώς και τη μορφή της υποτίμησης και πειθάρχησης της εργατικής δύναμης: περικοπές των μισθών και των συντάξεων· μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών· αύξηση της φορολόγησης της εργατικής τάξης· ιδιωτικοποιήσεις· μεταρρυθμίσεις της κοινωνικής ασφάλισης· εμβάθυνση των διαχωρισμών μεταξύ νέων και παλαιότερων εργαζομένων και μεταξύ «τεμπέληδων» και «φιλόπονων» εργαζομένων. Όλα τα προηγούμενα συνοδεύονται από την ωμή βία και την προπαγάνδα των ΜΜΕ ενάντια στις απεργίες και τις διαμαρτυρίες.

   «…Οι κρίσεις της καπιταλιστικής συσσώρευσης βρίσκουν μια προσωρινή λύση στην επιβολή συνθηκών πρωταρχικής συσσώρευσης πάνω σε νέους πληθυσμούς, που περιλαμβάνουν τόσο τη δημιουργία νέων αγορών όσο και την εξεύρεση νέων πρώτων υλών και νέων φτηνότερων προλετάριων. Η εκδίωξη από τη γη και η απαλλοτρίωση είναι μέσα ξεπεράσματος των κρίσεων της καπιταλιστικής αναπαραγωγής. Η ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για υπερεργασία, για το σφετερισμό χρόνου κοινωνικής εργασίας χωρίς κάποιο αντάλλαγμα, αναπτύσσεται μέσω της εκτεταμένης αναπαραγωγής της απαλλοτριωμένης εργασίας».[7]

   «…Η πρωταρχική συσσώρευση είναι μια διαρκώς αναπαραγόμενη συσσώρευση, είτε από την άποψη του ανανεούμενου διαχωρισμού νέων πληθυσμών από τα μέσα παραγωγής και διαβίωσης είτε από την άποψη της αναπαραγωγής της μισθωτής σχέσης στις «παγιωμένες» σχέσεις του κεφαλαίου. Στην πρώτη περίπτωση προ σπαθεί να φέρει νέους εργαζόμενους υπό την προσταγή του κεφαλαίου και στη δεύτερη να τους διατηρήσει ως έναν εκμεταλλεύσιμο ανθρώπινο πόρο – το λεγόμενο ανθρώπινο παράγοντα της παραγωγής».[8]

   Ταυτόχρονα η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών (δημόσια υγεία, κοινωνική στέγαση, δημόσιες μεταφορές, ενέργεια, ύδρευση κλπ) οδηγεί στην «απελευθέρωση» μιας σειράς πόρων και περιουσιακών στοιχείων σε πολύ χαμηλό κόστος, παρέχοντας διεξόδους στο πλεονάζον κεφάλαιο για επικερδείς επενδύσεις εξοικονόμησης κεφαλαίου. Τέλος, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα εξασφαλίζουν κέρδη που αποσπώνται από την άμεση και έμμεση φορολόγηση των μισθωτών για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων.

   Κατά συνέπεια επιδιώκεται η μετατροπή της «κρίσης του χρέους» σε παραγωγική κρίση: σε μοχλό πρωταρχικής συσσώρευσης, απαλλοτρίωσης και προλεταριοποίησης, σε μέσο για την τρομοκράτηση, την πειθάρχηση και την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση του προλεταριάτου μέσω της χαλιναγώγησης των ταξικών συγκρούσεων και των προλεταριακών επιθυμιών και προσδοκιών….

  ————-
  [7] W. Bonefeld, Primitive Accumulation and Capitalist Accumulation: Economic Categories and Social Constitution, CSE TransPennine Working Group.
  [8] W. Bonefeld, The Permanence of Primitive Accumulation: Notes on Social Constitution, Commoner, αρ. 2, 2001. Εκτός αυτού, και ο ίδιος ο Μαρξ είχε επισημάνει το διαρκή χαρακτήρα της πρωταρχικής συσσώρευσης: «Η σχέση του κεφαλαίου προϋποθέτει το χωρισμό των εργατών από την ιδιοκτησία των όρων πραγματοποίησης της εργασίας. Από τη στιγμή που η κεφαλαιοκρατική παραγωγή στέκει πια στα δικά της πόδια, δε διατηρεί μόνο αυτό το χωρισμό, μα και τον αναπαράγει σε ολοένα αυξανόμενη κλίμακα».
  Κ, Μαρξ, To Κεφάλαιο, τ. Α΄, κεφάλαιο 24, σ. 739.

 6. ΙσοτηταEquality says:


  Γ. Δελαστίκ: Η κρίση γεννά… εκατομμυριούχους

   «…Περίπου 10,1 εκατομμύρια ήταν σε όλο τον κόσμο αυτοί που είχαν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων το 2007. Μειώθηκαν δραματικά σε 8,6 εκατομμύρια το 2008. Το 2009 όμως εκτινάχθηκαν πάλι στα 10 εκατομμύρια άτομα. Σε 40,7 τρισεκατομμύρια ανερχόταν συνολικά η περιουσία τους το 2007. Επεσε στα 32,8 τρισ. το 2008, αλλά το 2009 εκτοξεύτηκε πάλι στα 39 τρισεκατομμύρια δολάρια(…) Μειώθηκε το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2009 κατά 2% και μάλιστα στη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ιαπωνία η πτώση ξεπέρασε το 5%. Πώς γίνεται όμως, ενώ ολόκληρος ο κόσμος φτωχαίνει, την ίδια χρονιά η περιουσία των εκατομμυριούχων να αυξάνεται κατά 19% σε απόλυτα μεγέθη; Μόνο μέσω μιας ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου σε τεράστια κλίμακα. Σε απλά ελληνικά δηλαδή οι κυβερνήσεις πήραν τρισεκατομμύρια δολάρια από τους φτωχούς και μέσω των μέτρων που εφάρμοσαν τα έδωσαν στους πλούσιους!» http://goo.gl/oFk8a

 7. ΙσοτηταEquality says:

  Ν. Γεωργιαδης:

   «…Εδώ και πολύ καιρό υφέρπει η αίσθηση πως ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, θα έπρεπε να είχε εφευρεθεί. Είναι επίσης προφανές πως οι τεχνικές υπέρβασης της κρίσης που υιοθετούνται διεθνώς ταιριάζουν γάντι με τις προσδοκίες του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να επιλυθούν δομικά ζητήματα στη ροή του χρήματος…

   …Από το 1995, οπότε θεσμοθετήθηκε η αυτονομία του εκδιδόμενου χρήματος από το χρυσό, η Αμερική κατάφερε να αλλάξει ριζικά την εικόνα του καπιταλισμού εισάγοντας την έννοια της εικονικής οικονομίας ως βασικού συστατικού στοιχείου της οικονομικής δραστηριότητας. Ζούμε τη φάση της τραπεζικής αναδόμησης…

   …Οι πολίτες που κλήθηκαν να καταναλώσουν την εικονική οικονομική πραγματικότητα της στρεβλής ανάπτυξης της τελευταίας εικοσαετίας και δανείστηκαν πλαστικό χρήμα, αλλά με καθόλου εικονικά επιτόκια, καλούνται τώρα να χρηματοδοτήσουν… την αναδόμηση των τραπεζών, μέσω της λιτότητας, της περικοπής εισοδημάτων, αλλά κυρίως με την παράταση του χρόνου εργασίας και την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά εργασίας… Αυτό το σκηνικό αποκαλείται παγκοσμίως ‘‘πρόγραμμα εξόδου από την κρίση’’…» http://goo.gl/2vvGg

 8. ΙσοτηταEquality says:

  Paul Krugman: Η Εξουσία των Ραντιέρηδων

   «…Συνειδητά ή όχι, οι πολιτικές ηγεσίες εξυπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά τα συμφέροντα των ραντιέρηδων, των πάσης φύσεως εισοδηματιών – αυτών που κερδίζουν πολλά χρήματα από τους τόκους των δανείων που παραχώρησαν παλαιότερα, συχνά ακρίτως, αλλά οι οποίοι σήμερα προστατεύονται από κάθε ζημία, την οποία καλούνται να πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι…

   …οι μόνοι που πραγματικά ωφελούνται από τις «πολιτικές του πόνου» είναι… οι τραπεζίτες και τα πλούσια άτομα που έχουν χαρτοφυλάκια γεμάτα ομόλογα. Μόνον έτσι εξηγείται γιατί τα συμφέροντα των πιστωτών καθορίζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα: πέρα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τάξη δίνει τα περισσότερα χρήματα στις πολιτικές καμπάνιες, είναι και η τάξη που έχει άμεση πρόσβαση στο πολιτικό προσωπικό, καθώς μάλιστα πολλοί από τους αξιωματούχους μας πηγαίνουν να δουλέψουν απευθείας γι’ αυτούς, περνώντας από την «περιστρεφόμενη πόρτα» προς τον ιδιωτικό τομέα όταν φύγουν από την κυβέρνηση…» http://goo.gl/cpXd7

  {P. KRUGMAN: Rule by Rentiers http://goo.gl/Q4p5G}

 9. ΙσοτηταEquality says:

    ♢♢♢

    Γ. Βαρουφάκης: «…οι μισθοί και οι συντάξεις σήμερα χρησιμοποιούνται ως ένα άλλοθι για να συνεχιστεί η πολιτική συνεχούς δανεισμού που έχει στόχο η τεράστια μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στην αποπληρωμή πτωχευμένων τραπεζών…» goo.gl/cixIB

    Η επερχομενη «…στάση πληρωμών… θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος, λόγω ενός απίστευτα αναποτελεσματικού δανεισμού δεκάδων δις ευρώ του οποίου η μόνη λογική εν τέλει είναι η καθυστέρηση της στάσης πληρωμών ώστε να διασωθούν οι Γερμανικές τράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που εμείς “αγοράζουμε” (δανειζόμενοι) εκ μέρους τους ώστε να προλάβουν να πουλήσουν τα ομόλογά μας[…]
    η γερμανική πλευρά το έχει ξεκαθαρίσει: ό,τι πάρει το ελληνικό κράτος από τούδε και στο εξής θα πρέπει να το χρησιμοποιεί για να αποπληρώνει τους τραπεζίτες, το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ … Άρα, η νέα δανειακή συμφωνία προβλέπει δάνεια για την αποπληρωμή δανείων…» goo.gl/zxnhV

    ♢♢♢

    Σ. Λυγερος: «…απέναντί μας δεν έχουμε τυπικούς δανειστές, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, ούτε εταίρους, οι οποίοι προσπαθούν να βάλουν τάξη και να ξαναστήσουν την Ελλάδα στα πόδια της. Το ευρωπαϊκό ιερατείο και το ΔΝΤ αντιλαμβάνονται την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας με όρους βίαιης απαξίωσης. Με τη μαζική εκποίηση δημοσίων επιχειρήσεων και ακινήτων και με τη συρρίκνωση του κόστους εργασίας προσπαθούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα φθηνών ευκαιριών για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο…» goo.gl/U6tqm

    ♢♢♢

    Γ. Δελαστικ: «…υποτελείς χώρες της Ευρώπης σαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία, σε λίγο και την Ιταλία και την Ισπανία είναι αυτές που έχουν αξία χρήσης […] Οσο οι χώρες αυτές είναι μέσα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, η Γερμανία τις ελέγχει απολύτως και τις καθυποτάσσει μέσω των μηχανισμών και των θεσμών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αν τις πετάξει έξω από το ευρώ, η δυνατότητα υπαγόρευσης πολιτικής επί των χωρών αυτών από το Βερολίνο θα αποδυναμωθεί δραματικά.[…]
    Μια «Ελλάδα του πεντακοσάρικου» με μισθούς πείνας … προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη Γερμανία. Τουριστικός προορισμός για εκατομμύρια Γερμανούς συνταξιούχους που με ένα χιλιάρικο θα κάνουν έναν μήνα διακοπές…Τόπος φθηνής αγοράς ακινήτων και γης για την ανάπτυξη κάθε είδους δραστηριοτήτων από Γερμανούς επιχειρηματίες…Χώρα πάμφθηνου και μορφωμένου εργατικού, αλλά και επιστημονικού δυναμικού κ.λπ…» goo.gl/RaAaa

 10. ΙσοτηταEquality says:

  PAUL KRUGMAN:

   «…Επιστήμονες πρόθυμοι να αρνηθούν την ανθρώπινη ευθύνη στην κλιματική αλλαγή, οικονομολόγοι πρόθυμοι να δηλώσουν ότι οι φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, στρατηγικοί αναλυτές πρόθυμοι να δικαιολογήσουν προαποφασισμένους πολέμους, δικηγόροι πρόθυμοι να υπερασπιστούν τη χρήση βασανιστηρίων, όλοι μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη ενός δικτύου οργανώσεων που επιφανειακά μοιάζουν ανεξάρτητες, αλλά χρηματοδοτούνται γενναιόδωρα από μια χούφτα υπερπλούσιων οικογενειών…» http://goo.gl/EaXfQ


  Δες: Ο ΑΥΛΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ http://goo.gl/6qLDI

 11. ΙσοτηταEquality says:

  Ν. Ξυδακης:

   «…Η κλεπτοκρατία χρειαζόταν όργανα ιδεολογικής κυριαρχίας πολυδύναμα, πέρα από την επίσημη προπαγάνδα. Το λάιφστάιλ ήταν αυτό ακριβώς το όργανο υπόγειας, αθέατης, διαβρωτικής προπαγάνδας, όργανο εκμαυλισμού και κυριαρχίας: …ο φτωχοδιάβολος… χόρταινε την απληστία του με ηδονοβλεψία και ψευδαίσθηση: μπορούσε να ξοδέψει τρία μηνιάτικα ή ένα διακοποδάνειο για μια βδομάδα στη Μύκονο, να κολυμπήσει πλάι στα σελέμπριτι και να ψωνίσει Gavalas…
   Η παράγκα κατέρρευσε, τα σελέμπριτι θρηνούν στο Μεταγωγών και στα πρωτοδικεία, ξεπουλάνε… Καγιέν, Λέξους και σπίτια… Μαζί με την παράγκα όμως καταρρέει και η χώρα που τους ανέχθηκε, τους έθρεψε, τους μιμήθηκε και τους θαύμασε…» http://goo.gl/S3Xa1

  °Φτωχυνετε! – Βελτσος http://goo.gl/18z2S

 12. ΙσοτηταEquality says:

  Η Κοινωνικη Κατασκευη του Ανδρισμου – Emmanuel Reynaud

   …Η διαιρεση σε αντρες και γυναικες ειναι καθαρα κοινωνικη· αυτο το γεγονος δεν πρεπει να το αποκρυπτουν απο την αντιληψη μας οι βιολογικες διαφορες μεταξυ αρσενικου και θηλυκου. Απο τη στιγμη που ενα παιδι γεννιεται, υπαγεται σε μια κατηγορια φυλου, αναλογα με τα γεννητικα του οργανα…
   Ολοκληρη η ταυτοτητα του προσωπου αναπτυσσεται στη βαση αυτης της διαφοροποιησης φυλου, και μεσω της ταυτισης με μια κατηγορια· σε τετοιο βαθμο ωστε το επιβεβλημενο καταληγει να θεωρειται φυσικο. Η κατηγοριοποιηση εσωτερικευεται σε τετοιο βαθμο ωστε η αμφισβητηση της ενεχει τον κινδυνο να ερθει κανεις αντιμετωπος με το κενο:
   ―‘‘Αν δεν ειμαι αντρας, τί ειμαι; Ποιός ειμαι;
   Ετσι, οταν μιλαμε για το ρολο ‘‘αντρας’’ ή το ρολο ‘‘γυναικα’’, δεν αναφερομαστε σ’ενα ρολο που παιζεται περιστασιακα, σε καποιες στιγμες, αλλα σε ενα πραγματικο οστρακο, που το προσωπο εχει πληρως ενσωματωσει. Ενα οστρακο που αναπτυσσεται και στερεοποιειται στη διαρκεια μιας υπαρξης καθοριζομενης απο τις διαφορες των φύλων.
   …δεν θα βρουμε καμια εξηγηση για την ιεραρχικη διαιρεση των ανθρωπων σε φυλα, επειδη το αλφαβητο της πατριαρχικης ιδεολογιας ειναι ακριβως να εμφανιζει αυτη τη διαιρεση ως βιολογικη, φυσικη, ή καθορισμενη εκ θεου…
   …απο την αλλη, αποκτουμε καλυτερη εικονα της πατριαρχικης λογικης, εξεταζοντας την εξελιξη της απο τη διαιρεση σε φυλα στην ιδιοποιηση-πραγμοποιηση των γυναικων και στον πολεμο για κυριαρχια μεταξυ των ανδρων…

   EMMANUEL REYNAUD – HOLY VIRILITY.
   The Social Construction of Masculinity [1981] – http://goo.gl/Gz4PJ

 13. ΙσοτηταEquality says:

  Γ. Δελαστικ:

   Το Πανεπιστημιο και οι Ιεροκηρυκες της Αγορας http://goo.gl/M4iJ1

  {goo.gl/LF3bG — goo.gl/eCHWM}

 14. ΙσοτηταEquality says:

  ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

   «…Υποδειγματική ανατομία της διεθνούς κρίσης …το ντοκιμαντέρ του Τ. Φέργκιουσον αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, απάντηση στο εύλογο ερώτημα που διατύπωσε η βασίλισσα Ελισάβετ τον Νοέμβριο του 2008, απευθυνόμενη στην αφρόκρεμα των Βρετανών οικονομολόγων, [στο LSE] : «Πώς και κανείς από εσάς δεν κατάλαβε ότι ερχόταν» το τσουνάμι της κρίσης; Η απάντηση … είναι απλή: Χέρι που σε ταΐζει δεν το δαγκώνεις!
   Με καταιγιστικό ρυθμό και εκπληκτικές συνεντεύξεις, ο Φέργκιουσον αποκαλύπτει τα συγκοινωνούντα δοχεία Γουόλ Στριτ – πανεπιστήμια – κυβέρνηση, στα οποία εναλλάσσονται οι πρωταγωνιστές του οικονομικού δράματος. Μνημειώδης είναι η αυτογελοιοποίηση του Φρέντερικ Μίσκιν, καθηγητή του Κολούμπια και μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας επί υιού Μπους. Ο Μίσκιν κιτρινίζει όταν ο σκηνοθέτης τού θυμίζει μελέτη που είχε συντάξει το 2006 εκθειάζοντας το οικονομικό «θαύμα» της Ισλανδίας, μιας χώρας που κατέρρευσε έπειτα από ενάμιση χρόνο, χάνει τα λόγια του όταν ερωτάται γιατί αποσιώπησε ότι η εν λόγω μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τους επιχειρηματίες της Ισλανδίας[…]
   § Ρενό Λαμπέρ: «Παρουσιάζονται ως πανεπιστημιακοί και υποτίθεται ότι ενσαρκώνουν την επιστημονική αυστηρότητα στην καρδιά του ιδεολογικού αγώνα. Θα ήταν, όμως, εξίσου αξιόπιστες οι διαγνώσεις των εν λόγω «ειδικών», αν η κοινή γνώμη γνώριζε κάποιες άλλες δραστηριότητές τους;»
   § [NY Times:] «Οταν ο καθηγητής Οικονομικών του Στάνφορντ Ντάρελ Ντάφι εξέδωσε βιβλίο για τη μεταρρύθμιση του ελεγκτικού καθεστώτος στη Γουόλ Στριτ, δεν ανέφερε ότι είναι μέλος του Δ.Σ. του οίκου αξιολόγησης Moody’s. Οταν σχολιάζει δημοσίως οικονομικά θέματα η Λόρα Τάισον, πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον και καθηγήτρια στο Μπέρκλεϊ, δεν σπεύδει να ενημερώσει ότι είναι διευθύντρια στη MorganStanley. Και ο καθηγητής του Κολούμπια Ρίτσαρντ Κλαρίντα, αξιωματούχος επί υιού Μπους, αποσιωπά ότι είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος του γιγαντιαίου χρηματοπιστωτικού ομίλου Pimco.»
   § …Καρεκλοκένταυρος των τηλεοπτικών πάνελ είναι και ο «πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Κύκλου των Οικονομολόγων», Ζαν-Ερβέ Λορενζί, ο οποίος τυγχάνει μάλιστα και οικονομικός σύμβουλος του Σοσιαλιστή υποψήφιου για την προεδρία Φρανσουά Ολάντ. Οι μιντιακοί οικοδεσπότες του παραλείπουν να αναφέρουν στους τηλεθεατές κάποιες δευτερεύουσες πλευρές της πολυσχιδούς σταδιοδρομίας του: μέλος του Δ.Σ. των εταιρειών Associes eFinance, Pages Jaunes, AFOM, BNP Paribas Assurance, σύμβουλος των Euler Hermes, BVA, Groupe Ginger και τράπεζας του Ρότσιλντ…» http://goo.gl/vE9Ag

  Δες: Ο ΑΥΛΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ – http://goo.gl/6qLDI

 15. ΙσοτηταEquality says:

  WILHELM REICH

  «…Η αντιδραστικη ψυχολογια ερμηνευει την κλοπη και την απεργια με ορους υποτιθεμενων παραλογων κινητρων… Αυτο που πρεπει να ερμηνευτει δεν ειναι το γεγονος οτι ο πεινασμενος κλεβει ή οτι ο υφισταμενος την εκμεταλλευση απεργει· αλλα το γιατί η πλειονοτητα των πεινασμενων δεν κλεβουν, και το γιατί η πλειονοτητα των θυματων της εκμεταλλευσης δεν απεργουν…» Η Μαζικη Ψυχολογια του Φασισμου – http://goo.gl/Ww4nA

 16. ΙσοτηταEquality says:

  VANEIGEM: Εγκωμιο της Εκλεπτυσμενης Τεμπελιας (σ.31) – http://goo.gl/7S00D

  «…Οι νωθροι εχουν μια ταση να προτιμουν την αδικια απο την αταξια…
  ‘‘Υπαρχει εξισου τεμπελια και αδυναμια στο να επιτρεπεις να σε κυβερνουν’’ ειπε ο Λα Μπρυγιερ…
  Οι φροντιδες που απαιτουν τα προνομια της πνευματικης υπνηλιας και της απραξιας δεν προϋποθετουν μιαν απολυτη υποταγη στην ταξη των πραγματων; Το να εξαγοραζεις την αναπαυση [την απαλλαγη απο ευθυνες] με την υποταγη, ειναι μια ποταπη δουλεια…
  Στο Παλερμο, καθως περνουσε μια διαδηλωση εναντια στη Μαφια, ενας νεαρος φωναζε αγανακτισμενος: ‘‘Ειναι τρελλοι! Χωρις τη Μαφια, ποιος θα μας βοηθησει;’’…»

 17. ΙσοτηταEquality says:

  ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ:

  «…Στις πλουσιες κοινωνιες ―που αποτελουν το πολυ το 1/7 της ανθρωποτητας― με το τελος των πολιτικων ιδεολογιων και την εκλειψη της ικανοτητας της κοινωνιας να δημιουργει νεες αξιες που να σημαινουν κατι, κυριαρχει… η ληθη.
  Οι ανθρωποι δεν θελουν να ξερουν οτι ειναι θνητοι, οτι δεν υπαρχει μεταθανατον ζωη, ουτε αποζημιωση ουτε ανταμοιβη. Μετα τη δουλεια επιστρεφουν στο σπιτι και ξεχνιουνται … βλεποντας τηλεοραση.
  Και αυτο σημαινει οτι ζουμε οχι στην κοινωνια του θεαματος, αλλα της ληθης: ξεχνωντας το θανατο, ξεχνωντας οτι η ζωη δεν εχει νοημα αλλο απο αυτο που ειμαστε οι ιδιοι ικανοι να της δωσουμε. Το θεαμα υπαρχει για να διευκολυνει και να συγκαλυψει αυτη τη ληθη.
  Δεν εχουμε το θαρρος ή την ικανοτητα να παραδεχτουμε οτι το νοημα της προσωπικης και της συλλογικης ζωης μας δεν προκειται πλεον να μας αποκαλυφθει ως δεδομενο απο μια θρησκεια ή μια ιδεολογια, δεν προκειται να δεχτουμε το νοημα ως δωρο, συνεπως θα πρεπει να το δημιουργησουμε οι ιδιοι…» [ Μια Κοινωνια που Παραπαιει – http://goo.gl/0RWX0 ]

 18. ΙσοτηταEquality says:

  Νίκος Γεωργιάδης:

   «…Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων ανήκουν στην
   κατηγορία των μικρομεσαίων μικροαστών της οποίας τα
   χαρακτηριστικά είναι κυρίως η ατομικότητα, αν όχι ο
   φιλοτομαρισμός. Αυτή είναι κατηγορία η οποία στην κάλπη εκλέγει
   κυβερνήσεις και κινείται σε ρευστή ιδεολογική κατάσταση μεταξύ
   Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς. Αυτός είναι ο λεγόμενος και
   κοινωνιολογικά «κοινωνικός χυλός» ο οποίος γιγαντώθηκε κατά τη
   διάρκεια της Χούντας για να δημιουργήσει κοινωνικό πρότυπο και
   μάλιστα ισχυρά πλειοψηφικό κατά τη Μεταπολίτευση. Η πολιτική
   από τη Δεξιά έως και την Αριστερά προτίμησε για καθαρά ίδιον
   όφελος να «χαϊδεύει» τα αυτιά αυτού του «κοινωνικού χυλού»
   προκειμένου να αποκομίσει εκλογικά οφέλη…
   …Μένει να αποδειχθεί αν αυτή η συμπιεσμένη από τα δεινά
   κοινωνία είναι σε θέση διασώσει ορισμένα από τα στοιχεία που θα
   διασφάλιζαν αξίες ανθρωπιστικής συμπεριφοράς ώστε να
   αποφευχθεί η κατοχύρωση ως εθνικού χαρακτηριστικού του
   κυνισμού και της αδιαφορίας. Μένει να αποδειχθεί αν μέσω του
   πανικού και της κυριαρχίας της ατομικότητας η απάντηση στην
   έννοια της κρίσης μπορεί ακόμη στη σύγχρονη Ελλάδα να είναι η
   έννοια της πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης…
   (…Ανακουφίστηκαν και στην Αριστερά… Ο πολιτικός λόγος που
   άρθρωναν έναντι των μνημονίων ήταν ευθέως αντίθετος με τη
   συστημική, συνειδησιακά, άποψή τους, ιδίως στον Περισσό αλλά
   και στην Κουμουνδούρου, η οποία άποψη βασίζεται ότι και τα δύο
   κόμματα δεν είναι τίποτε άλλο από τον αριστερό βραχίονα-
   πυλώνα του πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης…) »
   http://goo.gl/XCMkv

 19. ΙσοτηταEquality says:

  Στάθης Καλύβας:
  «…Ακόμα και αν είχαμε επεισόδια μεγαλύτερης έκτασης, δε νομίζω ότι θα αυτά θα είχαν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. Ίσως και να συσπείρωναν τον κόσμο εκείνο που θα φοβόταν για την ασφάλειά του, για την περιουσία του. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι λαός μικροαστικός, με μεγάλη προσκόλληση στην περιουσία τους. Δηλαδή τη μια φωνάζεις και λες μεγάλες κουβέντες για κρεμάλες κλπ, αλλά όταν απειλείται η ιδιοκτησία σου και η ασφάλειά σου, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. […] στην Ελλάδα θεωρώ πως φωνάζουμε πιο πολύ από ότι στην πραγματικότητα δρούμε. Πιστεύω ότι πολλές φορές συγχέουμε τη φωνή και την αγανάκτηση με τη ριζοσπαστική πράξη. Μάλιστα, θα έλεγα ότι φωνάζοντας κανείς εκτονώνεται κιόλας και άρα δεν προχωράει και σε πράγματα πιο ακραία..» http://goo.gl/sTvwZ

 20. ΙσοτηταEquality says:

  Slavoj Zizek:
  «…Δεν έχουμε έλλειμμα αντικαπιταλισμού στις μέρες μας, αντίθετα γινόμαστε μάρτυρες πληθωρικής κριτικής στα δεινά που συσσωρεύει ο καπιταλισμός… Υπάρχει όμως μια παγίδα σε όλο αυτό το χείμαρρο της κριτικής: Αυτό που δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι το δημοκρατικό- φιλελεύθερο πλαίσιο της πάλης εναντίον αυτών των ακροτήτων. Ο ρητός ή υπόρρητος στόχος είναι ο εκδημοκρατισμός του καπιταλισμού, η επέκταση του δημοκρατικού ελέγχου στην οικονομία, μέσω της πίεση των μέσων ενημέρωσης, των κοινοβουλευτικών επιτροπών ελέγχου, της σκληρότερης νομοθεσίας, των εισαγγελικών παρεμβάσεων κλπ- χωρίς όμως ποτέ να αμφισβητείται το θεσμικό πλαίσιο της αστικής νομιμότητας. Αυτή είναι η ιερή αγελάδα που δεν τολμούν να αγγίξουν ακόμη και οι πιο ριζοσπαστικές μορφές «ηθικού καπιταλισμού»όπως τα κινήματα τύπου Σιάτλ και Πόρτο Αλέγκρε…» http://2.ly/fkps  ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Γ@μιόληδες. Είδα όλες τις φωτογραφίες πάνω στο Αβέρωφ και τα πήρα πολύ άσχημα. Δώσατε το Αβέρωφ, γ@μιόληδες, για να κάνει το κομμάτι του ένας πλούσιος κ@ριόλης; Το Αβέρωφ, γ@μιόληδες; Τρέξτε στη γ@μημένη σας Βικιπαίδεια, αμόρφωτοι γ@μιόληδες, να μάθετε ποιο ήταν το Αβέρωφ».

   Λημμα: θωρηκτο Αβερωφ. Πλωτη μηχανη του κιμα απ’αυτες που χρησιμοποιουσαν οι προγονοι, τα ενδοξα ρομποτ, για να πολτοποιουν αλληλους προς χαριν των ‘‘πατριδων’’ και της ‘‘ελευθεριας’’. Δηλαδη για να καταστησουν τα αφεντικα τους ισχυροτερα και πλουσιοτερα.

  – Δες: Το γλωσσαρι της συμφορας: Πατριωτης http://goo.gl/lyuEU

 21. ΙσοτηταEquality says:

  Τ. Φωτοπουλος: η Εξεγερση στη Βρετανια

   «…είναι η οικονομική βία της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που έσπρωξε την αγγλική «υπο-τάξη» των ανέργων, των περιθωριοποιημένων και των νέων χωρίς μέλλον στη βία και τη λεηλασία, εφ’ όσον η οργή τους, έμμεσα αν όχι άμεσα, στρεφόταν ενάντια στην τρομερή ανισότητα που δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση…

   …για τις ελίτ η ζημιά από τις εξεγέρσεις αυτές είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε ειρηνική εκδήλωση, διότι στην προσπάθειά τους να τις συντρίψουν εξαναγκάζονται να φανερώνουν την πραγματική φύση της «δημοκρατίας» τους, που στηρίζεται, σε τελική ανάλυση, στη φυσική βία με στόχο την αναπαραγωγή της οικονομικής βίας πάνω στην οποία θεμελιώνεται η αντιπροσωπευτική «δημοκρατία»…» http://goo.gl/vDa1z

  «…Ποιο παραλογο κινητρο μας αναγκαζει να πληρωνουμε για αγαθα που παραχθηκανε απο ολους για ολους, αν οχι ο φοβος οτι θα γραπωθουμε απο τους νομους σας και τις φυλακες σας; Ο φοβος του χωροφυλακα ειναι η απαρχη της χαμερπειας.(…)Ενας ανεμος αθωοτητας εξαπλωνεται, που μουρμουριζει υπουλα να σταματησουμε να δουλευουμε απο τεμπελια, να εκπαραθυρωσουμε εναν αρχηγο για πλακα, να μοιρασουμε τα αποθηκευμενα αγαθα απο αγαπη για τη χαριστικοτητα.(…) Η γραμμη της ζωης περνα απο την υποκειμενικη αφθονια, τον διχως ορια ερωτα, τον εμπρησμο των τραπεζων, το σαμποταρισμα της οικονομιας, το τελος του κρατους, τη ριζικη καταστροφη των εμπορευματικων σχεσεων…» VANEIGEM: Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΗΔΟΝΩΝ – http://goo.gl/CSvI0

 22. ΙσοτηταEquality says:

  ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΠΑΡΤΧΑΪΝΤ

   «…Δεν νομιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια ή νομιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα και μετά εκπίπτουν της νομιμότητας για τον απλούστατο λόγο ότι η ελληνική πολιτεία έχει αποδεχτεί τη χρησιμότητα των μεταναστών ως φτηνό εργατικό κόστος. Πιστεύω πως είναι εσκεμμένη η μη νομιμοποίηση των μεταναστών, οι οποίοι, κατά τα άλλα, εδώ και περίπου δύο δεκαετίες είναι πλήρως ενταγμένοι στην αγορά εργασίας»( …)

   Τα κενά στη νομιμοποίηση και η ελλιπής ασφαλιστική κάλυψη των εργαζόμενων μεταναστών, πέρα από το συνεπαγόμενο χαμηλό μεροκάματο, «εξέθρεψαν» αρκετές περιπτώσεις άγριας εκμετάλλευσης, όπου καταγράφηκαν άθλιες εργασιακές συνθήκες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης(…)

   «Κανένας δεν θέλει να φύγουν. Πίσω από τις διάφορες φωνές που θέλουν να φύγουν οι μη νόμιμοι μετανάστες κρύβεται η άποψη να μείνουν, αλλά παράνομοι. Τους θέλουμε χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα και με χαμηλό εργασιακό κόστος. Είναι υποκριτική η φωνή να φύγουν όλοι…» [Απόστολος Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ] http://2.ly/fkpk

   ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ «…Αυτοί που πρέπει να είναι σιωπηλοί και υπάκουοι, ή στην καλύτερη περίπτωση ευπροσήγοροι μπαρμπα-Θωμάδες, πρέπει να συντριβούν πριν ο ξεσηκωμός τους επεκταθεί (…) Άνθρωποι που δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω γιατί η ζωή τους είναι εδώ, εργάτες που δουλεύουν πιο πολύ για πιο λίγα από οποιοδήποτε άλλο… σε καθεστώς απαρτχάιντ, χωρίς δικαιώματα κι ελευθερίες, υπό το διαρκή φόβο (…) Το καθεστώς επιτίθεται γιατί οι σιωπηλοί απέκτησαν φωνή, οι αόρατοι έγιναν ορατοί. Και αν το άσυλο δεν προορίζεται ούτε για αυτούς που δεν δικαιούνται καν την ψωραλέα δημοκρατία που έχουμε οι γηγενείς, τότε για ποιον υπάρχει;(…)» http://2.ly/fkpp


  Ιός : Η ΦΤΗΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ — http://goo.gl/gKArs

 23. ΙσοτηταEquality says:

  °ΠΑΠΑΤΖΗΔΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ – ΜΑΥΡΙΔΗΣ http://goo.gl/mKRJU
  °LIP: Η φαντασία στην εξουσία. Γ. ΡΟΥΣΗΣ http://goo.gl/T9EoE
  °‘‘Τον Αυγερόπουλο χτυπάς ρε” http://goo.gl/ZIdH6
  °Human Rights Watch: Βία κατά Παιδιών από Κρατικούς Λειτουργούς http://goo.gl/BDMeX
  °ΕΛΛΑΝΤΑΝΑΜΟ http://goo.gl/Pi3DM
  °Φτωχυνετε! – Βελτσος http://goo.gl/18z2S
  °ΦΥΛΗ REAL ESTATE – ΞΥΔΑΚΗΣ http://goo.gl/10stC
  °Κωλοέλληνες – Κούλογλου http://goo.gl/Zb0X

*

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s